28.3.16

η Μάχη της Κλείσοβας

Την 29.ΙΙΙ.15 έγινε η πρώτη αναπαράσταση της ιστορικής μεγαλειώδους Μάχης της Κλείσοβας (25.III.1826) από τον Όμιλο Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού ο «Λιάρος». Μετά και την δεύτερη εξαιρετικά πετυχημένη αναπαράσταση της 27.ΙΙΙ.16 η αναπαράστση θα λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή μετά την 25η Μαρτίου.
Τον Αύγουστο του 1894 ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943) θα γράψει:

Στο αιματοπότιστο νησί
μια χούφτα παλληκάρια
το μέγα δένδρο ανάστησε
με τα χρυσά κλωνάρια
Ω! Μεσολόγγι! Ω! Δόξας γη!
Κι ́ αστράφτει στον αιώνα
Η Κλείσοβα του ολόφωτου
μετώπου σου Κορώνα!
Toν Δεκέμβριο του 1825, oι Τούρκοι μαζί με τους Αιγυπτίους πολιόρκησαν την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου. Προκειμένου να κοπεί ο ανεφοδιασμός της πόλης έπρεπε να καταληφθή η μικρονησίδα της Κλείσοβας στην λιμνοθάλασσα μεταξύ της πόλεως και του Πατραίκου κόλπου.
Η φρουρά της Κλείσοβας οχυρώθηκε υποδειγματικά με χερσαίο οχύρωμα, με εσκαφή τάφρου και με τοποθέτηση πασσάλων σε θάλασσα και στεριά για να εμποδίζουν τα εχθρικά σκάφη σε προσέγγιση για απόβαση.

Η φρουρά αριθμούσε μόλις 131 άνδρες, ενώ οι επιτιθέμενοι Τούρκοι και Αιγύπτοι ήσαν 6 χιλιάδες!!!
Οι αγωνιστές της Κλείσοβας, είχαν μόνο 24 νεκρούς, ενώ από τους αντιπάλους οι Τουρκοαιγύπτιοι 3 χιλιάδες άνδρες από τις 6 χιλιάδες στρατού που είχαν.
Μπορεί η μάχη της Κλείσοβας να κερδήθηκε ηρωϊκά, όμως αυτό δεν άλλαξε τη τύχη του Μεσολογγίου.
Η Μάχη στην Κλείσοβα, βρίσκεται στο πάνθεον των ιστορικότερων μαχών σε παγκόσμιο επίπεδο, με διδαχή στις σπουδαιότερες στρατιωτικές ακαδημίες, με σημαντικόετρη όλων  τη Μάχη του Μαραθώνα 2.500 χρόνια πριν.